Foto's vakantie 2005 - Mexico

Een kleine ramp heeft zich bij terugkomst voltrokken. De schijf met foto's raakte beschadigd. Met het gratis programma "PC Inspector" heb ik nog dit treurige beetje kunnen "redden". Mijn hoop is nu gevestigd op mijn mede reisgenoten, ik hoop via hen aan foto's te komen. Vooral die waarop ik sta met een tarantula op mijn arm.

De reis was geweldig.
Na een overnachting in Cancun warmdraaien in Chichen Itza, ik dacht dat het al niet beter kon, maar Yves - onze reisleider - zei telkens dat de volgende dag nog mooier zou worden. Hij had gelijk!
In Chichen Itza ook de eerste beklimming, de bovenbenen protesteerden direct.
Later op de dag volgde nog een bezoek aan het klooster van Izamal, alhoewel historisch belangrijk, vond ik dit minder aansprekend.

De eerste nacht van de rondreis in Merida, een stad om verliefd op te worden. Prachtig centrum, een bruisende stad, maar Yves zei morgen 6.15 uur op, wij wisten nog niet dat dit uitslapen betekende.

Onderweg naar het volgende hoogtepunt Uxmal vertelde Yves het verhaal dat bij dit tempelcomplex hoort. Ademloos luisterde de bus naar het bijzondere verhaal. Ademloos werden we ook van de vele uitzichten in Uxmal.
Moe van de vele klauterpartijen en voldaan vertrokken we naar Palenque met een korte tussenstop in de vestingstad Campeche. Om 6 uur 's avonds snakte iedereen naar rust, maar helaas Mexico is groot en het duurde nog 3 uur voor we in Palenque aan zouden komen. Morgen om 6 uur op, was het slotbericht. Even snel eten en naar bed dan maar, want het was toch al donker. Is dat een slang op het pad? Naast het pad zit in ieder geval een brulkikker.

Palenque is vooral mooi omdat veel details nog goed zichtbaar zijn, ook het uitzicht vanaf - ja hoe heet dat ook al weer? even opgezocht: Piramide van de Inscripties - over alle al blootgelegde tempels is adembenemend. Zo veel informatie in een steeds moeier wordend hoofd. En warm overal. Liters water gaan er doorheen. Palenque zal nog vele malen mooier worden in de nabije toekomst, er is nog zoveel niet gevonden of uitgegraven. Hier kreeg ik een goed beeld hoe de Maya's leefden in de tempelsteden.
Na Palenque reisden we door naar Guatemala, de grens werd overgestoken met kleine 10-persoons bootjes over de Usumacinta (6e rivier van Latijns Amerika), pa kreeg door een onverwachte beweging van de boot een natte broek. Aangekomen in Guatemala een positieve verrassing, we hadden een bus met airconditioning! Alom gejuich. Vervolgens heette Yves ons welkom in de hel. Hij doelde op de staat van de wegen. Ik dacht dat het na 100 meter hobbelen op het zandpad wel over zou gaan in 'fatsoenlijke' weg. Helaas, het was 100 km hobbelen voordat we een van de weinige asfaltwegen van Guatemala bereikten. In Flores werd ons verteld dat we om 5 uur op moesten, we gingen de regenwouden in en de beste kans op het zien van wild is 's nachts.

Tikal - zonder meer het absolute hoogtepunt. Het begon nog kalm: kalkoenen met pauwen neigingen, vele grote vlinders, slingerapen die ongegeneerd op ons urineerden. Tikal moet je zien en misschien wel herzien. De vijf piramiden (alle beklommen) de een met een nog mooier uitzicht dan de ander. Het natuurgeweld: toekans, tarantula's, neusberen, brulapen, slingerapen, papagaaien, noem maar op. Als je meer tijd hebt zal je meer zien. Ook meer gevaren zoals muggen (malaria). Ik werd aan het eind van de dag (na de lunch van de foto linksboven) geveld door uitputting in combinatie met iets dat niet goed was, of was het biertje iets te koud voor me. 's avonds koorts en diarree die 5 dagen zou aanhouden, een van de dieptepunten van deze inzinking zal nog jaren worden doorverteld op een school in Guatemala. Aardig hoor van de Belgen en die Nederlanders om schriften en potloden te brengen, maar konden ze nu echt geen gebruik maken van hun eigen toilet?

De volgende dag via Belize weer terug naar Mexico. Ik heb deze dag niet echt meebeleefd, kon amper op mijn benen staan en bij de grens met Belize ging ik bijna van mijn stokje door de uitlaatgassen van de vrachtwagens in combinatie met mijn gezondheidstoestand. Wat ik wel meekreeg is dat deze jongens het redelijk goed voor elkaar hebben, de levensstandaard is volgens mij 10 keer zo hoog als die van de Mexicanen. In Guatemala hebben ze het echt slecht, en dan die ellende van Storm Stan er nog een dunnetjes overheen. Wel aardig van Stan dat hij ons gespaard heeft.

Uitslapen! Pas om 6.30 uur op. Het went snel. Voordat we bij onze resorts afgezet worden eerst nog een kort bezoek aan Tulum. Hier zijn de overblijfselen van de Mayacultuur goed "bewaard" gebleven. Tussen aanhalingstekens omdat in 1500 alles nagebouwd is. Het is dus wel oud, maar toch een beetje nep. Waarschijnlijk door de vermoeidheid van de reis en het vooruitzicht van het strand, heeft de groep weinig oog voor deze oudheden.

Het hotel! Eerst rondkijken, klokje rondslapen. Morgen zien we wel weer.
De eerste twee dagen regen en ik moest nog herstellen van de klap van Tikal. Daarna werd alles beter. Veel luieren, zwemmen, eten enz.
Op de slotavond een optreden van Maya's die er authenthiek uitzagen (bovenste foto rechts - of wat er van over is). Ze hadden de muziek, de dansen en de kledij al meer dan 500 jaar van vader op zoon overgedragen. Echt mooi. Interessant ook om het kleurgebruik te zien. Dat was er vroeger bij de oudheden ook, maar nu amper meer zichtbaar.